Σχετικά με το τμήμα
Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1970. Σήμερα το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής είναι σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένο και σε αυτό διενεργείται όλο το φάσμα εφαρμογών της ειδικότητας της Πυρηνικής Ιατρικής (Απεικόνιση, Θεραπείες, in-vitro ραδιοανοσομετρήσεις). Στα απεικονιστικά συστήματα συγκαταλέγονται: ένα state of the art σύστημα υβριδικής απεικόνισης PET/CT (GE Discovery 710,Time-Of-Flight,16sliceCT), ένα σύστημα υβριδικής απεικόνισης SPECT/CT (MEDISO AnyScan,16 sliceCT), και είναι σε φάση ολοκλήρωσης ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του 2ου SPECT συστήματος. Tο Τμήμα διαθέτει 2 δωμάτια (3 κλίνες) θεραπευτικών χορηγήσεων, και διενεργείται όλο το εύρος των θεραπειών (131-Ι για τη θεραπεία καλοήθων και κακοήθων παθήσεων θυρεοειδούς, θεραπεία με ραδιοεπισημασμένα ανάλογα σωματοστατίνης νευροενδοκρινών όγκων, θεραπείας του καρκίνου του προστάτη (PRLT), και συγκεκριμένα με 177Lu-PSMA, θεραπεία και αναλγησία οστικών meta). Την δυναμικότητα του τμήματος συμπληρώνει άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο ραδιοανοσομετρήσεων (RIA, IRMA). Το Τμήμα κλασσικής Πυρηνικής Ιατρικής με το εργαστήριο ραδιοανοσομετρήσεων και τα δωμάτια θεραπείας, λειτουργεί στο Ισόγειο του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», ενώ η μονάδα PET/CTστο επίπεδο -1.
Με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και την επιστημονική γνώση, εργαζόμαστε με συνέπεια, και ακεραιότητα και συμβάλλουμε μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας.
Ιατρικό Επιστημονικό Προσωπικό
Χατζηπαυλίδου Βασιλική
Πυρηνική Ιατρός, MSc, Διευθύντρια ΕΣΥ.
Καλαθάς Θεόδωρος
Πυρηνικός Ιατρός, MSc, Επιμελητής Α′ ΕΣΥ.
Παναγιωτίδης Εμμανουήλ
Πυρηνικός Ιατρός, MSc, PhD, FEBNM, Επιμελητής Α′ ΕΣΥ
Πασχάλη Άννα
Πυρηνική Ιατρός, MSc, PhD, Επιμελήτρια A΄ ΕΣΥ.
Ειδικευόμενοι ιατροί: Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» διαθέτει 5 θέσεις για πλήρη ειδικότητα στην Πυρηνική Ιατρική. Στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετεί 1 ιατρός σε παράταση ειδικότητας.
Παραιατρικό Επιστημονικό Προσωπικό
- Κίτσιου Ευφροσύνη, Τεχνολόγος, MSc, Ραδιολογίας-Ακτινολογίας.
- Πιπιντάκου Αγγελική, Τεχνολόγος, MSc, Ραδιολογίας-Ακτινολογίας.
- Ατρείδης Δημήτριος Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
- Καζαντζή Αναστασία, Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
- Κυριακίδου Σοφία Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
- Κυριλλίδου Όλγα Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
- Μαμούγκα Βασιλική Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
- Σαλαμουρτζή Παναγιώτα Ιατρικών Εργαστηρίων
- Σάτσιου Μαρία Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
- Σιδηράδη Αικατερίνη Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων
- Σιούλης Κωνσταντίνος Χειριστών Ιατρικών Συσκευών
Εξετάσεις που διενεργούνται
Μονάδα PET/CT
Η Μονάδα PET/CT ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2016 και διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα υβριδικής απεικόνισης PET/CT (GE Discovery 710), το οποίο διαθέτει τεχνολογία Τime-of-Flight που επιτρέπει την ακριβέστερη δυνατή απεικόνιση των μεταβολικών χαρακτηριστικών των ιστών, δίνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή ικανότητα για εντοπισμό μικρών παθολογικών βλαβών στο σώμα. Ταυτόχρονα, η ίδια τεχνολογία επιτρέπει αφενός την ελάττωση του χρόνου εξέτασης σχεδόν στο ⅓ του χρόνου που απαιτούν τα συμβατικά συστήματα PET/CT και αφετέρου την ελάττωση της χορηγούμενης δόσης / ακτινικής επιβάρυνσης του ασθενούς.
Επιπρόσθετα το PET/CT του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» διαθέτει μονάδα υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονα πρωτόκολλα ειδικού σχεδιασμού για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
Τι είναι η εξέταση PET/CT;
Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET, Positron Emission Tomography) είναι μία σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος. Η PET με την ενσωμάτωση της CT (Αξονικής Τομογραφίας) παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργική δραστηριότητα των ιστών και οργάνων, με παράλληλη ανατομική απεικόνιση.
Διαθέσιμα PET ραδιοφάρμακα:
- Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο PET ραδιοφάρμακο είναι η επισημασμένη με 18F, φθόριο-2-δεοξυγλυκόζη (18F–FDG). Η πρόσληψη της 18F-FDG στα κύτταρα αντικατοπτρίζει τη γλυκολυτική τους δραστηριότητα, η οποία στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα είναι αυξημένη.
- Η μονάδα PET/CT του ΑΝΘ Θεαγένειο διαθέτει τη μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα γεννήτρια 68Ge/68Ga για την επισήμανση του ψυχρού αναλόγου σωματοστατίνης DOTA–TOC (SOMAKIT) σε 68Ga–DOTATOC, που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, σταδιοποίηση και έλεγχο υποτροπής σε ασθενείς με Νευροενδοκρινείς όγκους.
- Η μονάδα PET/CΤ του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» αποτέλεσε ένα από τα τρία κέντρα στην Ελλάδα όπου διενεργήθηκε η Κλινική Μελέτη για το 18F–PSMA στο Ca προστάτη. Εν αναμονή της αδειοδότησης του 18F–PSMA από τον ΕΟΦ, το άλλο διαθέσιμο PET ραδιοφάρμακο για το Ca προστάτη είναι η 18F-Choline
Ραντεβού για την εξέταση PET/CT
Για να κλείσετε ραντεβού (πρωινό ή απογευματινό) μπορείτε να απευθύνεστε τηλεφωνικά στο 2310-898664 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση theageneiopetct@gmail.com.
Θα πρέπει να έχετε από τον ιατρό που σας παρακολουθεί:
- Παραπεμπτικό με την αναγραφή της ένδειξης για την PET/CT
- Σύντομο ιστορικό ή ενημερωτικό σημείωμα, σχετικά με το διαγνωστικό ερώτημα και με βασικές πληροφορίες σε περίπτωση εφαρμογής θεραπειών.
- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η γραμματεία της μονάδας PET/CT θα σας καλέσει για τον ορισμό του ραντεβού και τις οδηγίες προετοιμασίας, ενώ την προηγούμενη ημέρα του ραντεβού σας, θα έχετε νέα τηλεφωνική επικοινωνία προς επιβεβαίωση προκειμένου να παραγγελθεί η δόση του ραδιοφαρμάκου η οποία προορίζεται αποκλειστικά για εσάς.
Πριν προσέλθετε για το ραντεβού σας, παρακαλείστε να διαβάστε προσεκτικά τις Οδηγίες προετοιμασίας ασθενούς πριν την εξέταση PET/CT– Ειδικές προφυλάξεις– Διαδικασία εξέτασης.
- Σπινθηρογραφήματα Μυοκαρδίου
Τομογραφικό σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου σε κόπωση και ηρεμία με ραδιοφάρμακα επισημασμένα με Τc-99m (SESTAMIBI, ΤETROFOSMIN) με ταυτόχρονη εκτίμηση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου (Quantitative Gated Spect). Επιπρόσθετα διενεργείται διόρθωση εξασθένησης (Attenuation correction) με Αξονική τομογραφία (CT).
- Ραδιοισοτοπική Κοιλιογραφία (MUGA)
Τομογραφικό σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου σε κόπωση και ηρεμία, για την εκτίμηση της συσταλτικότητας και υπολογισμό του κλάσματος εξώθησης (Ejection Fraction).
- Σπινθηρογραφήματα θυρεοειδούς με Tc-99m και με Ι-131
Ολόσωμο και τομογραφικό σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς με Ι-131 καθώς και δοκιμασία πρόσληψης (UPTAKE) σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας).
- Σπινθηρογραφήματα Νεφρών
Σπινθηρογράφημα νεφρών: Στατικό (DMSA) – Δυναμικό (DTPA ή MAG-3) σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας)
- Σπινθηρογραφήματα Πνευμόνων
Στατικό και τομογραφικό σπινθηρογράφημα Αιμάτωσης Πνευμόνων με ΜAA σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας)
- Σπινθηρογραφήματα Οστών & Οστών 3 φάσεων
Σπινθηρογράφημα οστών ολόσωμο, τομογραφικό και 3-φάσεων σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας)
- Σπινθηρογράφημα Εγκεφάλου
Τομογραφικό σπινθηρογράφημα μελέτης του μετασυναπτικού υποδοχέα της ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια με I-123-DATSCAN σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας). Επίσης τομογραφικό σπινθηρογράφημα αιματώσεως εγκεφάλου με Tc-99m-HMPAO
- Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων
Στατικό και τομογραφικό σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων με Tc-Sestamibi σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας)
- Σπινθηρογράφημα ανίχνευσης φρουρού λεμφαδένα – Λεμφαγγειογραφία
Ολόσωμο και τομογραφικό σπινθηρογράφημα φρουρού λεμφαδένα σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας). Σε κακοήθεια μαστού και μελάνωμα με λήψη δεδομένων στην γ-Camera και επιπλέον με διεγχειρητικό ανιχνευτή γ-ακτινοβολίας. (γ-probe Ραδιοκατευθυνόμενη χειρουργική).
- Σπινθηρογράφημα υποδοχέων σωματοστατίνης
Ολόσωμο και τομογραφικό σπινθηρογράφημα υποδοχέων σωματοστατίνης με 99mTc-Tektrotyd για τη διάγνωση και σταδιοποίηση των νευροενδοκρινών όγκων (ΝΕΤ) σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας).
- Σπινθηρογράφημα όγκων με Ι – 131 MIBG
Ολόσωμο και τομογραφικό σπινθηρογράφημα με Ι – 131 MIBG για ανίχνευση παραγαγγλιώματος, νευροβλαστώματος, φαιοχρωμοκυττώματος σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας).
- Σπινθηρογράφημα ανίχνευσης φλεγμονής ή άσηπτης φλεγμονής
Ολόσωμο και τομογραφικό σπινθηρογράφημα ανίχνευσης φλεγμονής ή άσηπτης φλεγμονής με ΓΑΛΛΙΟ (Ga-67) σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας).
- Σπινθηρογράφημα για ανίχνευση καρδιακής Αμυλοείδωσης
- Στατικό και τομογραφικό σπινθηρογράφημα ανίχνευσης καρδιακής Αμυλοείδωσης με. 99mTc-PYP (PYP scan) σε συνδυασμό με low dose CT (χαμηλής δόσης ακτινοβόλησης Αξονική τομογραφίας).
- Σπινθηρογράφημα δυσαπορρόφησης χολικών αλάτων
Ολόσωμο σπινθηρογράφημα ανίχνευσης διάρροιας εκ δυσαπορρόφησης χολικών αλάτων με SeHCAT (23-seleno-25-homotaurocholic acid, selenium homocholic acid taurine, ή tauroselcholic acid).
- Σπινθηρογράφημα με αυτόλογα επισημασμένα RBCs για έλεγχο αιμορραγίας πεπτικού
- Τηλέφωνα ραντεβού για το τμήμα κλασσικής Πυρηνικής Ιατρικής: 2310-898188 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση nuclmed@gmail.com
Στο εργαστήριο ραδιοανοσομετρήσεων διενεργείται ο προσδιορισμός ορμονών και
καρκινικών δεικτών:
θυρεοειδούς | Υπόφυσης/Επινεφριδίων | ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ |
TSH | ACTH | CEA |
FT3 | Κορτιζόλη | CA15-3 |
FT4 | FSH | CA125 |
TG | LH | CA19-9 |
Anti-TG | Testosterone | PSA+FREE PSA |
Anti-TPO | Prolactine | BHCG |
Calcitonin | Progesterone | AFP |
Παραθυρεοειδούς/ Οστικού Μεταβολισμού | DHEAS | NSE |
iPTH | GH | TG |
Vitamin 25(OH)D3 | Οιστραδιόλη | Cg (χρωμογρανίνη) |
Η κλινική μας διαθέτει 2 δωμάτια (3 κλίνες) ραδιοθεραπείας φωτεινά, πλήρως θωρακισμένα.
Το κάθε δωμάτιο διαθέτει τουαλέτα με μπάνιο, ειδικό λοιπό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των ασθενών 24ωρες από ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Στα 50 χρόνια λειτουργίας της κλινικής, έχουν νοσηλευτεί τουλάχιστον 30.000 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς (ενήλικες και παιδιά), ενώ η κλινική πρωτοπορεί στην εφαρμογή και νεότερων θεραπειών.
Εκτελούμενες Ραδιοϊσοτοπικές Θεραπείες:
- Ι-131 για θεραπεία Ca θυρεοειδούς.
- 177Lu-DOTATATE (PRRT) για θεραπεία μεταστατικών Νευροενδοκρινών όγκων.
- 131-I MIBG για θεραπεία μεταστατικών Νευροενδοκρινών όγκων.
- 177Lu-PSMA για θεραπεία του ορμονοάντοχου μεταστατικού Ca προστάτη (1η θεραπευτική χορήγηση στην Ελλάδα).
Άλλες θεραπευτικές χορηγήσεις που διενεργούνται και για τις οποίες δεν απαιτείται νοσηλεία:
- Ι-131 για καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς.
- 153-Samarium (Quadramet) για αναλγησία οστικών μεταστάσεων.
- 223-Radium (Xofigo) για θεραπεία οστικών μεταστάσεων Ca προστάτη.
Η επαφή των ασθενών με την κλινική και το τμήμα θεραπειών γίνεται στο τηλέφωνο 2310-898181.
Πρόγραμμα Λειτουργίας
Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής λειτουργεί καθημερινά σε ολοήμερη βάση (πρωινή και απογευματινή λειτουργία) και εξυπηρετεί νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς κατόπιν ραντεβού, με παραπομπή ιατρού.
Ραντεβού | Τηλέφωνα | Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο |
---|---|---|
Τμήμα κλασσικής Πυρηνικής Ιατρικής | 2310-898188 | nuclmed@gmail.com |
Μονάδα PET/CT | 2310-898664 | theageneiopetct@gmail.com |