Θωρακοχειρουργικό Ογκολογικό

Το Θωρακοχειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» αποτελεί το μοναδικό αμιγές θωρακοχειρουργικό – ογκολογικό κέντρο σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα με πάνω από 700 μείζονες θωρακοχειρουργικες επεμβάσεις ετησίως.

Σχετικά με το τμήμα

Η Θωρακοχειρουργική – Ογκολογική Κλινική ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία της το 1985 στα πλαίσια έναρξης λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας αν και προϋπήρχε στα πλαίσια της λειτουργίας του Νοσοκομείου ως Θεαγένειο Ιατρικό Ινστιτούτο από το 1978. Προηγούμενοι διευθυντές του Τμήματος ήταν οι κ.κ. Γούναρης (1985-1993) και  Τσιλίκας (1993-2012) ενώ από το 2013 Διευθυντής είναι ο κ. Νικόλαος Γ. Μπαρμπετάκης.

Στο τμήμα εκτελείται το σύνολο των επεμβάσεων που αφορούν τον πνεύμονα, το μεσοθωράκιο, το θωρακικό τοίχωμα, τον οισοφάγο, την τραχεία, τον υπεζωκότα και το διάφραγμα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ελάχιστα επεμβατική Χειρουργική Θώρακα με τη διενέργεια ολοένα και περισσότερων θωρακοσκοπικών επεμβάσεων (VATS) από το 2006 και εντεύθεν.

Από το 2021 άρχισαν να εκτελούνται και οι πρώτες ρομποτικά υποβοηθούμενες θωρακοσκοπικές επεμβάσεις με τη χρήση εξειδικευμένου ρομποτικού βραχίονα.

Παράλληλα, η κλινική καλύπτει τις θωρακοχειρουργικές ανάγκες όμορων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ λόγω της εξειδίκευσής της, δέχεται και μεγάλο αριθμό περιστατικών από την υπόλοιπη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Θράκη, τα νησιά του Ιονίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Το είδος των χειρουργικών υπηρεσιών που προσφέρει η κλινική περιλαμβάνει:

 • Όλο το φάσμα των επεμβάσεων της ανοικτής Χειρουργικής Θώρακος (Θωρακοτομές – Στερνοτομές)
 • Ελάχιστα επεμβατικές – θωρακοσκοπικές – ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις (VATS)
  • Λοβεκτομή
  • Τμηματεκτομή
  • Σφηνοειδής εκτομή
  • Βιοψίες πνεύμονα – υπεζωκότα
  • Παροχέτευση συλλογής και πλευροδεσία με τοπική χημειοθεραπεία – υπερθερμία
 • Βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο
 • Επεμβατική βρογχοσκόπηση – Διάνοιξη αεραγωγού
 • Διενέργεια χειρουργικής τραχειοτομίας
 • Ελάσσονες επεμβάσεις
  • Τοποθέτηση μόνιμων καθετήρων κεντρικής φλεβικής προσπέλασης για χορήγηση χημειοθεραπείας (port-a-cath)
  • Βιοψία ιστών μαλακών μορίων τραχήλου-θώρακα
  • Παροχέτευση πλευριτικών συλλογών κατά Bulau σε συνδυασμό με χημική πλευροδεσία όπου ενδείκνυται

Το τμήμα διαθέτει 18 κλίνες στον 3ο όροφο του του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» για τη νοσηλεία των ασθενών καθώς και χώρο κατάλληλα εξοπλισμένο για αναπνευστική φυσιοθεραπεία-κινησιοθεραπεία.

Το Θωρακοχειρουργικό – Ογκολογικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» διαθέτει τρεις (3) θέσεις ειδικευομένων ιατρών για την άσκησή τους στη Γενική Θωρακοχειρουργική.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος, διαθέτοντας τις γνώσεις, την εμπειρία και τις δεξιότητες που απαιτούνται, είναι εξειδικευμένο στην φροντίδα και διαχείριση του θωρακοχειρουργικού ασθενούς.

Ιατρικό προσωπικό

Νικόλαος Μπαρμπετάκης

Διευθυντής - MD, PhD, PostDoc.Dipl., FEBTS

Δημήτριος Παλιούρας

Επιμελητής A’ - MD, MSc, MHA, PhD, PostDoc.Dipl.

Αχιλλέας Λαζόπουλος

Επιμελητής Β’ - MD, MSc

Απόστολος Στ. Γωγάκος

Επικουρικός ιατρός - MD, PhD

Θωμάς Ράλλης

Επικουρικός ιατρός - MD, MSc

Διακρίσεις

Το Θωρακοχειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» είναι από το 2013 εξειδικευμένο και πιστοποιημένο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στη Θωρακοσκοπική Χειρουργική (Center of Excellence), έχοντας διοργανώσει με επιτυχία 2 εκπαιδευτικά σεμινάρια στη θωρακοσκοπική χειρουργική με διεθνή συμμετοχή.

Είναι επίσης και το μοναδικό κέντρο αντιμετώπισης κακοήθους μεσοθηλιώματος υπεζωκότα με συνδυασμένη αντιμετώπιση χειρουργικής επέμβασης και περιοχικής χημειοθεραπείας – υπερθερμίας.

Το 2017 η κλινική απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης παρουσίασης θωρακοσκοπικής επέμβασης σε διεθνή διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ.

Ειδικές Μονάδες

Μονάδα Μετεγχειρητικής Παρακολούθησης Θωρακοχειρουργικών Ασθενών

Το Θωρακοχειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» διαθέτει 4 κλίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως Μονάδα Παρακολούθησης Θωρακοχειρουργικών Ασθενών.

Δραστηριότητες

 • Διοργάνωση ετήσιας ημερίδας Θωρακοχειρουργικής Ογκολογίας
 • Συμμετοχή σε όλες τις επιστημονικές εκδηλώσεις του Ογκολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου
 • Διοργάνωση Εκπαιδευτικών σεμιναρίων με διεθνή συμμετοχή
 • Διαρκής συμμετοχή σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια
 • Σύνταξη και παρουσίαση επιστημονικών εργασιών που βασίζονται στην καθημερινή αλλά και μακροχρόνια εμπειρία της κλινικής
 • Δημοσίευση επιστημονικών αρθρογραφιών σε ελληνικά και διεθνώς αναγνωρισμένα ιατρικά έντυπα ευρείας κυκλοφορίας
 • Συμμετοχή σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες
 • Εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών και Μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.
 • Σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. επίσης γίνεται σχεδιασμός για την εφαρμογή πρώιμης διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα βασιζόμενη σε αρχές τεχνητής νοημοσύνης (A.I.)
doctor-1

Πρόγραμμα Λειτουργίας

Το  Θωρακοχειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» διαθέτει 5 αίθουσες χειρουργείων ανά εβδομάδα για την εκτέλεση μείζονων θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων και 1 αίθουσα χειρουργείου ανά εβδομάδα για την εκτέλεση ελάσσονων θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων.

 

Το  Θωρακοχειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» εφημερεύει καθημερινά, στα πλαίσια της ογκολογικής εφημερίας του νοσοκομείου, καλύπτοντας τις ανάγκες και τα επείγοντα περιστατικά τριών Παθολογικών – Ογκολογικών Κλινικών, της Πνευμονολογικής Ογκολογικής Κλινικής καθώς και άλλων τμημάτων του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», αλλά και τις ανάγκες για θωρακοχειρουργικές εκτιμήσεις και άλλων νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος.

 

Τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής λειτουργούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη 9:00 – 14:00 κατόπιν ραντεβού.

 

Τα απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν κάθε κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17:00 – 20:00 κατόπιν ραντεβού.

 

Κατά τη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων  γίνονται αλλαγές τραυμάτων, αφαιρέσεις ραμμάτων, ηπαρινισμός port-a-caths, επανεξετάσεις χειρουργημένων ασθενών και εκτιμήσεις νέων περιστατικών.

 

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η δημιουργία θωρακοχειρουργικού Εξωτερικού Ιατρείου πρόληψης κακοήθων νοσημάτων πνεύμονος και υπεζωκότα, σχετιζόμενων με την επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο και άλλες καρκινογόνες ουσίες.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς