Πυρηνική Ιατρική

Σχετικά με το τμήμα

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1970. Σήμερα το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής είναι σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένο και διενεργείται όλο το φάσμα εφαρμογών της ειδικότητας της Πυρηνικής Ιατρικής (Απεικόνιση, Θεραπείες, in-vitro ραδιοανοσομετρήσεις). Στα απεικονιστικά συστήματα συγκαταλέγονται: ένα state of the art σύστημα υβριδικής απεικόνισης PET/CT (GE Discovery 710,Time-Of-Flight,16sliceCT), ένα σύστημα υβριδικής απεικόνισης SPECT/CT (MEDISOAnyScan,16 sliceCT), και είναι σε φάση ολοκλήρωσης ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του 2ου SPECT συστήματος. Tο Τμήμα διαθέτει 2 Θαλάμους (3 κλίνες) θεραπευτικών χορηγήσεων, και διενεργείται όλο το εύρος των θεραπειών (131-Ι για τη θεραπεία καλοήθων και κακοήθων παθήσεων θυρεοειδούς, θεραπεία με ραδιοεπισημασμένα ανάλογα σωματοστατίνης νευροενδοκρινών όγκων, θεραπεία και αναλγησία οστικών meta). Την δυναμικότητα του τμήματος συμπληρώνει άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο ραδιοανοσομετρήσεων (RIA, IRMA). Το Τμήμα κλασσικής Πυρηνικής Ιατρικής με το εργαστήριο ραδιοανοσομετρήσεων και τους θαλάμους θεραπείας, λειτουργεί στο Ισόγειο του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», ενώ η μονάδα PET/CTστο επίπεδο -1.

Με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και την επιστημονική γνώση, εργαζόμαστε με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μαζί με όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας.

Ιατρικό Επιστημονικό Προσωπικό

Χατζηπαυλίδου Βασιλική

Πυρηνική Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ

Παναγιωτίδης Εμμανουήλ

Πυρηνικός Ιατρός, Επιμελητής Α′ ΕΣΥ

Καλαθάς Θεόδωρος

Πυρηνικός Ιατρός, Επιμελητής Α′ ΕΣΥ

Πασχάλη Άννα

Πυρηνική Ιατρός, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ

Μητσάκης Περικλής

Πυρηνικός Ιατρός, Επιμελητής Β′ ΕΣΥ

Ειδικευόμενοι ιατροί: Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» διαθέτει 5 θέσεις για πλήρη ειδικότητα στην Πυρηνική Ιατρική. Στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετεί 1 ιατρός σε παράταση ειδικότητας.

Φωτογραφίες

Ειδικές Μονάδες

Μονάδα PET/CT

Η Μονάδα PET/CT ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2016 και διαθέτει ένα σύγχρονο σύστημα υβριδικής απεικόνισης PET/CT (GE Discovery 710), το οποίο διαθέτει τεχνολογία Τime-of-Flight που επιτρέπει την ακριβέστερη δυνατή απεικόνιση των μεταβολικών χαρακτηριστικών των ιστών, δίνοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή ικανότητα για εντοπισμό μικρών παθολογικών βλαβών στο σώμα. Ταυτόχρονα, η ίδια τεχνολογία επιτρέπει αφενός την ελάττωση του χρόνου εξέτασης σχεδόν στο ⅓ του χρόνου που απαιτούν τα συμβατικά συγκροτήματα PET/CT και αφετέρου την ελάττωση της χορηγούμενης δόσης / ακτινικής επιβάρυνσης του ασθενούς.

Επιπρόσθετα το PET/CT του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» διαθέτει μονάδα υψηλής τεχνολογίας και σύγχρονα πρωτόκολλα ειδικού σχεδιασμού για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Τι είναι η εξέτασηPET/CT;

Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET, Positron Emission Tomography) είναι μία σύγχρονη, απεικονιστική μέθοδος. Η PET με την ενσωμάτωση της CT (Αξονικής Τομογραφίας) παρέχει πληροφορίες για τη λειτουργική δραστηριότητα των ιστών και οργάνων, με παράλληλη ανατομική απεικόνιση.

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο PET ραδιοφάρμακο είναι η επισημασμένη με 18F, φθόριο-2-δεοξυγλυκόζη (18F-FDG). Η 18F-FDG χορηγείται ενδοφλεβίως, η πρόσληψή της στα κύτταρα αντικατοπτρίζει τη γλυκολυτική τους δραστηριότητα, η οποία στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα είναι αυξημένη.

Επίσης διενεργούνται εξετάσεις με το ραδιοφάρμακο 18F-PSMA(για το Ca προστάτη) καθώς και με το ραδιοφάρμακο 18F-Choline.

doctor

Ραντεβού για την εξέτασηPET/CT

Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να απευθύνεστε τηλεφωνικά στο 2310898664 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση theageneiopetct@gmail.com.

Θα πρέπει να έχετε από τον ιατρό που σας παρακολουθεί:

  • Παραπεμπτικό με την αναγραφή της ένδειξης για την PET/CT
  • Σύντομο ιστορικό ή ενημερωτικό σημείωμα (σύνδεσμος), σχετικά με το διαγνωστικό ερώτημα και με βασικές πληροφορίες σε περίπτωση εφαρμογής θεραπειών.
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Την προηγούμενη ημέρα του ραντεβού σας θα λάβετε τηλεφωνική επικοινωνία από τη γραμματεία της μονάδας PET/CTπρος επιβεβαίωση προκειμένου να παραγγελθεί η δόση του ραδιοφαρμάκου η οποία προορίζεται αποκλειστικά για εσάς.

Πριν προσέλθετε για το ραντεβού σας, παρακαλείστε να διαβάστε προσεκτικά τις Οδηγίες προετοιμασίας ασθενούς πριν την εξέτασηPET/CT-Ειδικές προφυλάξεις–Διαδικασία εξέτασης.

Πιπιντάκου Αγγελική

Υπεύθυνη Τεχνολόγος PET/CT

Κυριακίδου Σοφία

Υπεύθυνη Τεχνολόγος PET/CT

Κλινική Θεραπειών

Η κλινική μας διαθέτει 2 Θαλάμους (3 κλίνες) ραδιοθεραπείας φωτεινά, πλήρως θωρακισμένα (φωτο).

Ο κάθε θάλαμος διαθέτει τουαλέτα με μπάνιο, ειδικό λοιπό ξενοδοχειακό εξοπλισμό, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των ασθενών 24ωρες από ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στα 50 χρόνια λειτουργίας της κλινικής, έχουμε νοσηλεύσει τουλάχιστον 30.000 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς (ενήλικες και παιδιά).

Επίσης, εκτός των θεραπειών με Ι-131 για κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς, το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής πρωτοπορεί στην εφαρμογή και νεότερων θεραπειών Νευροενδοκρινών όγκων (177Lu-DOTATATE PRRT, 131-I MIBG), ενώ σύντομα θα διεξαγάγει και την πρώτη θεραπευτική χορήγηση 177Lu-PSMA για το Ca προστάτη.

Στις πολλαπλές άλλες θεραπευτικές χορηγήσεις που διενεργούνται και για τις οποίες δεν απαιτείται νοσηλεία, περιλαμβάνονται:

  • καλοήθεις παθήσεις θυρεοειδούς
  • αναλγησία οστικών μεταστάσεων
  • θεραπεία οστικών μεταστάσεων Ca προστάτη (Xofigo)

Η επαφή των ασθενών με την κλινική και το τμήμα θεραπειών γίνεται στο τηλέφωνο 2310898181.

Δραστηριότητες

Η μονάδα PET/CTτουΑ.Ν.Θ. «Θεαγένειο» αποτελεί ένα από τα τρία κέντρα στην Ελλάδα όπου διενεργείται η Κλινική Μελέτη 18F–PSMA.

Για ενημέρωση σχετικά με τα κριτήρια συμμετοχής επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο ιατρό: Παναγιωτίδης Εμμανουήλ (2310-898663).

doctor-1

Πρόγραμμα Λειτουργίας

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής λειτουργεί καθημερινά σε ολοήμερη βάση (πρωινή και απογευματινή λειτουργία) και εξυπηρετεί νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς κατόπιν ραντεβού, με παραπομπή ιατρού.

Τηλέφωνα ραντεβού για την εξέτασηPET/CT: 2310898664 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση theageneiopetct@gmail.com

Τηλέφωνα ραντεβού για το τμήμα κλασσικής Πυρηνικής Ιατρικής: 2310898188 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση nuclmed@gmail.com

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς