Παθολογοανατομικό τμήμα

Σχετικά με το τμήμα

Το Παθολογοανατομικό Τμήμα αποτελεί θεμέλιο λίθο σε κάθε μονάδα υγειονομικής περίθαλψης. Οι υπηρεσίες που παρέχει στους κλινικούς ιατρούς και τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία των ασθενών (αρχική διάγνωση, περαιτέρω διερεύνηση μέσω ειδικών τεχνικών κλπ.)

Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του «Θεαγενείου» ιδρύθηκε το έτος 1957 υπό την διεύθυνση του Καθηγητού Παθολογικής Ανατομικής Αλεξάνδρου Συμεωνίδη. Από τότε μέχρι και σήμερα το Παθολογοανατομικό Τμήμα του «Θεαγενείου» συνεχίζει να συμβάλει με το έργο του στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την πρόγνωση, έγκαιρη διάγνωση και την πρόβλεψη της κατάλληλης θεραπείας.

Χορηγεί πλήρη ειδικότητα σε ειδικευόμενους Ιατρούς της Παθολογικής Ανατομικής, συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες, στην εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών καθώς και στην εκπαίδευση σπουδαστών–Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ).

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Προϊσταμένη Διευθύντρια Τμήματος

Νικολαϊδου Αναστασία MD, PhD

Τηλ: 2310 898 246

Ιατροί τμήματος

Διευθύντρια: Χριστοφορίδου Βαρβάρα MD, PhD

Τηλ: 2310 898 248/249

Διευθυντής: Μπαρμπάνης Σωτήριος MD, PhD

Τηλ: 2310 898 248/249

Επιμελήτρια Α’: Βλαδήκα Ναταλία

Τηλ: 2310 898 245

Επιμελητής Β’ Πανσεληνάς Γρηγόριος

Τηλ 2310 898 250

Βιολόγοι-Βιοχημικοί

Τριανταφυλλίδου Ευθυμία ΜSc Βιολόγος
Μαυροπούλου Σταυρούλα Βιολόγος
Μακρίδου Ευτυχία ΜSc Βιοχημικός (Συμβασιούχος)

Τηλ: 2310 898 234/240

Ειδικευόμενοι Ιατροί

Ανδρονιάδου Σοφία-Αναστασία
Κουσίδης Παναγιώτης

Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων

Αμοιρίδου Βασιλική ΜSc
Βασταρδή Ουρανία
Καρακασίδου Αναστασία
Ζερκετανίδου Αναστασία
Μιχαλοπούλου Δεσποινα
Ξεφτέρη Ευαγγελία
Τουλίκα Σοφία
Πάππου Μαρία (Συμβασιούχος)
Χατζή Μαρία (Επικουρική)

Τηλ: 2310 898 252

Γραμματεία

Αυγερινού Σοφία
Σπαροπούλου Θεοδώρα ΜSc

Τηλ: 2310 898 256

ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

  • Προεγχειρητικά: Βιοψία δια βελόνης
  • Διεγχειρητικά: Ταχεία βιοψία για τον καθορισμό της ύπαρξης ή μη κακοήθειας στο αποσταλέν υλικό και καθορισμό χειρουργικών ορίων (υγιών) για την τροποποίηση της χειρουργικής επέμβασης
  • Μετεγχειρητικά: Επεξεργασία μονιμοποιημένου σε φορμόλη χειρουργικού παρασκευάσματος και μικροσκοπική εξέταση (τελική διάγνωση, διάγνωση υποτροπών της νόσου)
  • Παροχή υπηρεσιών δεύτερης συμβουλευτικής γνώμης ιστολογικών εξετάσεων που έχουν διενεργηθεί σε άλλα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια.
  • Ανοσοϊστοχημική ανίχνευση τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς όσο και για προσδιορισμό προγνωστικών και προβλεπτικών παραγόντων για όλους τους τύπους καρκίνου.

EΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ:

Ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάθε εξέτασης, ο ασθενής λαμβάνει -ή όχι- θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα στοχευμένης θεραπείας.

  • Μοριακός έλεγχος HER2/neu με in situ υβριδισμό για τον καρκίνο του μαστού ή του στομάχου (Silver in situ hybridization, SISH).
  • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος μικροδορυφορικής αστάθειας (MSI) σε γαστρεντερικό  και γεννητικό σύστημα.
  • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος της έκφρασης των πρωτεϊνών PD-L1 και ALK στον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ).

Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Θεαγενείου διαθέτει εξειδικευμένο Μοριακό Εργαστήριο για την διενέργεια εξετάσεων ανίχνευσης (μέθοδος RΤ-PCR, Real-Time Polymerase Chain Reaction) των παρακάτω μεταλλάξεων σε ιστό παραφίνης (FFPE tissue).

  • Μοριακός έλεγχος μεταλλάξεων γονιδίου EGFR

Η εξέταση έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση μεταλλάξεων που προβλέπουν σε στοχευμένες θεραπείες με αναστολείς EGFR τυροσινικής κινάσης (TKI) και εντοπίζονται κυρίως στα εξώνια 18, 19, 20 και 21.

  • Μοριακός έλεγχος μεταλλάξεων γονιδίων KRAS/NRAS

H ανίχνευση μεταλλάξεων  στην oμάδα γονιδίων KRAS και NRAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας στον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. 

  • Μοριακός έλεγχος μεταλλάξεων γονιδίου BRAF

Η εξέταση έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση της μετάλλαξης V600E του γονιδίου BRAF. Μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF έχουν ενοχοποιηθεί στην παθογένεση πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του μη-μικροκυτταρικό καρκίνου του πνεύμονα, του ορθοκολικού καρκίνου, του καρκίνου των ωοθηκών κ.α. Η εν λόγω μετάλλαξη αποτελεί στόχο-κλειδί στη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών καρκίνων, με μείζονος σημασίας το μελάνωμα.

*Το Μοριακό Εργαστήριο του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Θεαγενείου υπόκειται σε τακτικούς εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα EMQN.

*Το Παθολογοανατομικό Τμήμα συμμετέχει μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής στο δωρεάν πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών με Μ.Μ.Κ.Π. του βιοδείκτη PD-L1, κλώνος  SP263.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  1. Η επιλογή των εξετάσεων γίνεται από τον Κλινικό –θεράποντα ιατρό κάθε ασθενούς.

  2. Το Εργαστήριο παρέχει κατάλληλες πληροφορίες για την αναγκαιότητα διενέργειας επιλεγμένων εξετάσεων απαραίτητων για τις θεραπευτικές επιλογές.

  3. Δίνει συμπληρωματικές, ερμηνευτικές υποσημειώσεις για το αποτέλεσμα μιας εξέτασης.

  4. Φροντίζει να ενημερώνει τον κλινικό ιατρό για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα μιας συγκεκριμένης εξέτασης.

  5. Δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς και του δείγματος καθώς και για τους περιορισμούς μιας αιτούμενης εξέτασης.

  6. Προτείνει την επιλογή υλικού και εξέτασης που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα χρήσιμα για την διάγνωση και τη θεραπεία.

  7. Το Εργαστήριο ενημερώνει τους Κλινικούς –θεράποντες ιατρούς, για κάθε απόκλιση σύμφωνα με τα κριτήρια αποδοχής δειγμάτων, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει το αναλυτικό στάδιο της εξέτασης.

  8. Το Εργαστήριο δύναται να δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα και τα κλινικά διαγνωστικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της εξέτασης.

  9. Επίσης προτείνει την διενέργεια επιπλέον δοκιμών στο ίδιο δείγμα χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία με σκοπό την αποτελεσματική τεκμηρίωση του αποτελέσματος.

Στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Θεαγενείου διατηρείται μόνιμο αρχείο πλακιδίων (slides) και κύβων παραφίνης (blocks) για όλα τα περιστατικά, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό τους, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε υλικό από κύβο παραφίνης. Για τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:

Για συμβουλευτική ιστολογική γνωμάτευση, από τους Ιατρούς του τμήματός μας, σε υλικό που εξετάσθηκε αρχικά σε άλλο Εργαστήριο, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει τα παρακάτω:

  • Ιστολογικά πλακίδια όλων των τομών που εξετάσθηκαν
  • Πλακίδια ειδικών χρώσεων (ιστοχημικών ή ανοσοϊστοχημικών) εφόσον έχουν γίνει
  • Κύβο ή κύβους παραφίνης από την αντιπροσωπευτικότερη θέση της αλλοίωσης προκειμένου να πραγματοποιήσουμε επιπλέον ειδικές χρώσεις εάν αυτό κριθεί απαραίτητο
  • Αντίγραφο της έκθεσης της ιστολογικής εξέτασης.

Το παραπάνω υλικό θα επιστραφεί στον/στην ασθενή μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από το Εργαστήριό μας. Τα πλακίδια των ειδικών χρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Εργαστήριό μας θα παραμείνουν στο αρχείο μας.
Το υλικό και ιδιαίτερα τα ιστολογικά πλακίδια που είναι εύθραυστα θα πρέπει να συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή, στις ειδικές ανθεκτικές θήκες που διαθέτουν συνήθως τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια. Το υλικό δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για διενέργεια ειδικών εξετάσεων απαιτούνται:

  • αντίγραφο έκθεσης ιστολογικής εξέτασης
  • κύβος παραφίνης από την αντιπροσωπευτικότερη θέση της αλλοίωσης
  • ηλεκτρονική συνταγογράφηση της εξέτασης (θα γίνει σε β’χρόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον /την ασθενή από ιατρό του Τμήματος).
  • σε περίπτωση εξυπηρέτησης του ασθενούς από άλλο πρόσωπο, θα πρέπει να προσκομίζεται εξουσιοδότηση από τον ασθενή.

Ο κύβος παραφίνης μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα επιστραφεί στον ασθενή ή τον θεράποντα ιατρό.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του «Θεαγενείου» στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Νοσοκομείου.

Η γραμματεία λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή με ώρες κοινού 09.00 π.μ-14.00 μ.μ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 898 256

Email: gram.pathan@theagenio.gov.gr

Τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων δίνονται μέσω της Κλινικής που πραγματοποιήθηκε η νοσηλεία του ασθενούς, ενώ για  την  παραλαβή αντίγραφων εξετάσεων ή άλλα στοιχεία από το αρχείο του εργαστηρίου απαιτείται αίτηση στο πρωτόκολλο (ισόγειο).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς