Χειρουργικό Ογκολογικό

Σχετικά με το τμήμα

Το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα ιδρύθηκε ως Α΄ Χειρουργικό Τμήμα το 1973 και ήταν από τα πρώτα τμήματα που λειτούργησαν στο τότε νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Αποτελεί το μοναδικό Χειρουργικό Τμήμα του ΑΝΘ Θεαγενείου με αντικείμενο την χειρουργική ογκολογία. Κάθε χρόνο από το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα, διενεργούνται περισσότερες από 800 ογκολογικές επεμβάσεις, η πλειονότητα των οποίων είναι μεγάλης βαρύτητας, όπως:

 • εκτομές παγκρέατος
 • οισοφαγεκτομές
 • γαστρεκτομές
 • κολέκτομές
 • εκτομές σαρκωμάτων
 • θυρεοειδεκτομές και λεμφαδενικοί καθαρισμοί τραχήλου
 • επινεφριδιοεκτομές
 • εκτομές μελανωμάτων σε συνδυασμό με φρουρό λεμφαδένα ή λεφαδενικό καθαρισμό.

Το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα ήταν πρωτοπόρο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως στη διενέργεια περιοχικών χημειοθεραπειών και συνδυασμού υπερθρεμίας και χημειοθεραπείας πειτοναίου (HIPEC) και είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος που εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία μέχρι σήμερα.

Συμβάλει στη διάγνωση των κακοήθων νεοπλασιών, με τη διενέργεια βιοψιών και παρακεντήσεων σε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους ασθενείς. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, τη διαρκή μετεκπαίδευση του προσωπικού και του μεγάλου όγκου των χειρουργικών επεμβάσεων, το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια  σχεδόν μηδενική θνητότητα και πολύ χαμηλή νοσηρότητα, παρά τη βαρύτητα  των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ ο χρόνος νοσηλείας συνεχώς μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τα διεθνή δεδομένα.

Στις δραστηριότητες του Χειρουργικού Ογκολογικού Τμήματος περιλαμβάνεται η συμμετοχή των ειδικών της κλινικής στα εξειδικευμένα ογκολογικά συμβούλια του νοσοκομείου (Πεπτικού, Ενδοκρινών, Σαρκωμάτων και Μελανωμάτων, Γυναικολογικού καρκίνου). Στα πλαίσια της λειτουργίας του τμήματος εκπαιδεύονται ειδικευόμενοι (8 θέσεις ειδικευομένων) στη Γενική Χειρουργική για τρία χρόνια, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία στην διαχείριση, παθολογία και εγχειρητική των ογκολογικών ασθενών. Ταυτόχρονα με το κλινικό έργο το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα έχει να επιδείξει ένα ικανό αριθμό δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με παρουσία σε συνέδρια και εξειδικευμένες χειρουργικές εταιρείες.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Γ. Ζαφειρίου

Διευθυντής MD, PhD

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κ. Σέτζης

Διευθυντής MD, PhD

Μ. Κατσαμάκας

Επιμελητής Α MD, Msc, FEBS( neck endocrine)

Γ. Ευθυμιόπουλος

Επιμελητής Α MD, PhD

Γ Γκουλιμάρης

Eπιμελητής Α MD, PhD

Ειδικευόμενοι

Δόντσιου Ευαγγελία
Πετρίδης Κωνσταντίνος
Αθανασιάδου Ελένη
Μπαλής Χρήστος
Σμπρίνη Αικατερίνη
Δημητρέλος Νικόλαος
Ζαρντιασβίλι Νάντια
Κουτσώνας Γεώργιος

Προϊστάμενος νοσηλευτικής

Π Μεϊμάρογλου ND, Msc

Προηγούμενοι διευθυντής του Χειρουργικού Ογκολογικού Τμήματος ήταν :

 • Ο Γεώργιος Μπλάντζας +
 • Ο κος Γ. Χατζηγεωργίου
 • Ο κος Κ. Οικονόμου.

Από το 2012 τη διεύθυνση του Χειρουργικού Ογκολογικού Τμήματος έχει ο κος Γ. Ζαφειρίου.

Βρίσκεται στον 4ο όροφο του ΑΝΘ Θεαγενείου και διαθέτει 32 κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών, καθώς και θάλαμο αυξημένης μετεγχειρητική παρακολούθησης.

Το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα είναι επιφορτισμένο με την χειρουργική κάλυψη των ασθενών του ΑΝΘ σε καθημερινή και εικοσιτετράωρη βάση, καλούμενο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε χειρουργικό πρόβλημα προκύψει στον Παθολογικό Ογκολογικό Τομέα, στη ΜΕΘ και στα υπόλοιπα χειρουργικά τμήματα.

Οι ογκολογικοί ασθενείς εξετάζονται στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία κάθε Τρίτη και Πέμπτη 9-13:00 με σκοπό τη διάγνωση, τον προγραμματισμό, την μετεγχειρητική παρακολούθηση και το ογκολογικό follow up. Παράλληλα λειτουργούν απογευματινά ιατρεία Δευτέρα έως Πέμπτη.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς