ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF) για την ανάπτυξη καινοτόμων υποδομών 5G

ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» είναι το
πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από Πρόγραμμα
Connecting Europe Facility (CEF) για την ανάπτυξη καινοτόμων
υποδομών 5G

Πρώτο στην Ελλάδα το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»
αναπτύσσει καινοτόμα υποδομή 5G με τη συγχρηματοδότηση του
Προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
ενισχύοντας τη στρατηγική της Ε.Ε. για την επέκταση της Gigabit
συνδεσιμότητας, με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε ιατρικό
νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο
τέλος του 2027.

Θεσσαλονίκη, 28.11.2024

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου 5G-TRACE για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» με τη συμμετοχή των εταίρων του έργου WINGS ICT Solutions A.E. (Συντονιστής), NOVA ICT Α.Ε. και NOVA Telecommunications. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον 9Ο όροφο του Νοσοκομείου και σε διαδικτυακή σύνδεση με την Υπεύθυνη του Έργου στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα
Connecting Europe Facility (CEF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εστιάζοντας σε δύο σημαντικές δομές υγειονομικής περίθαλψης της Θεσσαλονίκης,

  • το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» που είναι το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα σε μεγάλο βαθμό τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και το οποίο διαθέτει πολύτιμα ιατρικά αρχεία, ακριβό και εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό και
  • τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»,

το έργο 5G-TRACE περιλαμβάνει την ανάπτυξη υπηρεσιών που προσομοιάζουν σε υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας, ώστε στη συνέχεια να προσφερθούν στο ευρύ κοινό. Ενδεικτικές υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση έξυπνων ιατρικών κλινών και ιατρικών συσκευών σε πραγματικό χρόνο, με ταυτόχρονη ενημέρωση και δυνατότητα συνεργασίας με το ιατρικό προσωπικό και τη χρήση όλων των σχετικών ιατρικών δεδομένων, ώστε να επιτυγχανεται ο μέγιστος συντονισμός και η έγκαιρη ενημέρωση όπου κι αν βρίσκεται το υπεύθυνο προσωπικό.

Επιπλέον, το έργο θα υλοποιήσει έξυπνες και πράσινες υπηρεσίες για τα κτίρια, οι οποίες θα παρακολουθούν το νοσοκομειακό περιβάλλον με έξυπνους αισθητήρες και θα αναλύουν με τεχνητή νοημοσύνη τα δεδομένα με σκοπό τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, της χρήσης νερού και της μέτρησης της ποιότητας του αέρα.

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών και η ιατρική διάγνωση απαιτούν ταυτόχρονη επεξεργασία δεδομένων που προέρχονται μετρήσεις οργάνων, ιατρικές αρχεία, κλπ. και επικοινωνία με γιατρούς και ιατρικό προσωπικό που πιθανώς βρίσκονται σε απομακρυσμένους χώρους.

Στην ανάγκη αυτή απαντούν τα ιδιωτικά δίκτυα 5G τα οποία συνδυάζονται με συστήματα επεξεργασίας δεδομένων και καινοτόμες εφαρμογές, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό περιβάλλον που υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο λειτουργίες των νοσοκομείων. Η ταχύτητα του 5G σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και τη δυνατότητα μεταφοράς και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, είναι πολύτιμη για την κατανόηση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση των δυνατοτήτων πρόβλεψης.

Το έργο 5G-TRACE υλοποιείται από μία κοινοπραξία εταίρων με πολυετή και ιδιαίτερα εξειδικευμένη εμπειρία στην υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών και υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως αυτά του χώρου της υγείας, ως προς την ποιότητα παροχής των απαιτούμενων υπηρεσιών.

Επικεφαλής του έργου και πάροχoς εφαρμογών είναι η εταιρεία WINGS ICT Solutions A.E. μια ελληνική εταιρεία καινοτομίας η οποία χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Internet of Things (IoT), Big Data, cloud, τηλεπικοινωνίες (4G, 5G), οπτικοποιήσεις (dashboards, apps), καθώς και Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα (AR/VR), συμβάλλει στην υλοποίηση σύγχρονων ψηφιακών λύσεων για ποικίλους τομείς, όπως το περιβάλλον (ποιότητα αέρα, φυσικές καταστροφές), ασφάλεια και άμυνα, δίκτυα και υποδομές (νερό, ενέργεια, μεταφορές), βιομηχανία (Industry 4.0, ασφάλεια τροφίμων) και υπηρεσίες (υγεία, τουρισμός, έξυπνες πόλεις). Στο συγκεκριμένο έργο θα συντονίσει επίσης τις επιδείξεις των υπηρεσιών για την υγεία και το περιβάλλον στους χώρους του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» και της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».

Τεχνολογικός συντονιστής του έργου και υπεύθυνη για την ανάπτυξη της υποδομής είναι η NOVA ICT, μία εταιρεία με μακρά επιτυχημένη πορεία σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η NOVA ICT με σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο δημόσιο τομέα οδηγώντας τις εξελίξεις του ψηφιακού μετασχηματισμού του, θα συντονίσει επίσης τα πειράματα που θα αναδείξουν τη λειτουργικότητα των υποδομών και εφαρμογών. Τη συνδεσιμότητα με το οπτικό δίκτυο θα υλοποιήσει η NOVA Telecommunications εκμεταλλευόμενη την ολοένα επεκτεινόμενη υποδομή οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η βασική ομάδα των τεχνολογικών εταίρων θα πλαισιωθεί από σημαντικούς τεχνολογικούς παρόχους, από την Ελλάδα και διεθνώς, οι οποίοι θα διαθέσουν προϊόντα και εφαρμογές αιχμής στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου θα έχουν επίσης οι εταιρείες Vantage Towers NOKIA, η THLEMATIKI ICT και η planO2 Ανάπτυξης.

Τέλος, κεντροβαρικό ρόλο στο εταιρικό σχήμα του έργου έχει το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» το οποίο θα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις φάσεις του έργου και θα χρησιμοποιήσει τις καινοτόμες υποδομές και εφαρμογές με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό των δικτύων επικοινωνιών και των υποδομών πληροφορικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» και της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», κατά την εξέλιξη της υλοποίησης και την ολοκλήρωσή του το έργο 5G-TRACE φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε βέλτιστη πρακτική και να αποτελέσει τη βάση για την αναβάθμιση αντίστοιχων υποδομών υγείας, με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

 

european-union

Το έργο 5G- TRACE έχει λάβει
χρηματοδότηση υπό του Grant
Agreement No101181288. Είναι
χρηματοδότηση που προέρχεται
από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς