ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ολοκλήρωση 2ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Ορθή πρακτική για την διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ελλάδα σήμερα»

Το Αιματολογικό Ογκολογικό τμήμα του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Α.Ν.Θ.)  διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 6-7 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο: «Ορθή πρακτική για την διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ελλάδα σήμερα». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Μελέτης Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και Ε. Γρουζή και η Διοικήτρια του Θεαγενείου Α.Ν.Θ., κ. Ε. Ξουρή- Κουρτέλη.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Διευθύντρια του Αιματολογικού-Ογκολογικού τμήματος κ. Ε. Κατωδρύτου και ο Πρόεδρος της Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ. Καθηγητής κ. Ε. Τέρπος υπογράμμισαν στην εισαγωγή τους τη σημασία της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής γνώσεων στον νευραλγικό τομέα των κλινικών μελετών.

Κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης, αναδείχθηκαν από αξιόλογους ιατρούς -ερευνητές του ακαδημαϊκού χώρου, του Εθνικού συστήματος Υγείας καθώς και ιδιώτες γιατρούς της Βορείου Ελλάδος,  τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην διεξαγωγή των κλινικών  μελετών, τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι ειδικότητές τους, αλλά και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν. Τη συζήτηση συντόνισε ο έμπειρος και πρωτοπόρος στον χώρο της Β. Ελλάδος στην οργάνωση και διεξαγωγή μελετών  Φάσης 1, Καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Γ. Παπαζήσης.

Στη συνέχεια δόθηκε βήμα σε φοιτητές/τριες και αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής, για να συζητήσουν με τους Ακαδημαϊκούς τους δασκάλους τη σημασία και τον τρόπο ενσωμάτωσης ειδικών μαθημάτων που αφορούν στις κλινικές μελέτες, στο πρόγραμμα σπουδών και σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στις επόμενες συνεδριάσεις εκπρόσωποί του Φαρμακευτικού κλάδου, των CRO εταιρειών και των Ρυθμιστικών Αρχών, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που έχουμε σήμερα στον τομέα των κλινικών μελετών και στους τρόπους που η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστική, σε ένα περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρέμβαση του τ. Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε αυτά που πρέπει να γίνουν στο εγγύς μέλλον από την πολιτεία, ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της και να αποτελέσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για την διεξαγωγή κλινικών μελετών.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεδρίαση στην οποία παρουσιάσθηκε η οπτική των ασθενών για τις κλινικές μελέτες, από τους προέδρους δύο μεγάλων συλλόγων ασθενών της χώρας κ.κ. Δαραμήλα και Καπετανάκη (της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και  της ΕΛΛΟΚ αντίστοιχα). Οι ομιλητές υπογράμμισαν την μεγάλη σημασία της ενεργού συμμετοχής των ασθενών στην όλη τη διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της 1ης ημέρας, τονίσθηκε από όλους και όλες η σημασία της εκπαίδευσης των νέων ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον κλάδο των κλινικών μελετών, ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου.

Κατά τη δεύτερη μέρα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν τη δυνατότητα μέσα από διαδραστικές συνεδρίες να έρθουν σε επαφή με την ορθή κλινική πρακτική, να ενημερωθούν και να αλληλοεπιδράσουν με τους εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες και εξοικειωθούν με την κουλτούρα των κλινικών μελετών.

Τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησαν δια ζώσης ή διαδικτυακά περισσότεροι/ες από 450 σύνεδροι.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς