Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Τετάρτη 01/06/2021, στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓEΝΕΙΟ, η πρώτη στοχευμένη θεραπεία με ραδιενεργό λουτέσιο Lu-177 PSMA (prostate-specific membrane antigen ), σε ασθενή με μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη.

Η θεραπεία έγινε πάρα πολύ καλά ανεκτή και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο 1 μέρα μετά.

Η μέθοδος αυτή, που αποτελεί βασική εφαρμογή της καινοτόμου προσέγγισης «Theragnostics», του συνδυασμού δηλαδή διάγνωσης και θεραπείας, είναι μία καινούργια και πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση, που επιλέγεται και προσφέρεται όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα γνωστά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Προκειμένου να χορηγηθεί η θεραπεία, προηγείται μια αυστηρή διαδικασία επιλογής των ασθενών κατά την οποία εκτός των άλλων, μέσω μιας ειδικής εξέτασης PET/CT, διαφαίνεται εάν υπάρχει ικανοποιητική έκφραση συγκεκριμένου υποδοχέα στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Το Lu-177 PSMA προσλαμβάνεται από τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, όπου και αν αυτά βρίσκονται, και τα ακτινοβολεί εκ των έσω με ταυτόχρονη προστασία των πέριξ ιστών.

Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης, Β. Αμερικής, Αυστραλίας και Νότιας Αφρικής με πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Για την λήψη της απόφασης της συγκεκριμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και την πραγματοποίηση της, απαιτείται η συνεργασία του υπευθύνου Ογκολόγου, Ουρολόγου και Πυρηνικού ιατρού.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς