Εργαστηριακός Τομέας

Παθολογικός Τομέας

Χειρουργικός Τομέας

Εφημερίες Νοσοκομείου

Τηλεφωνικό Κέντρο

Επισκεπτήριο

Εφημερίες Νοσοκομείων

                                               PET/CT
      Στo ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» έχει πρόσφατα εγκατασταθεί ένα σύγχρονο PET/CT σύστημα και έχουν διαμορφωθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του. Από τα μέσα Μαρτίου του 2016 ξεκίνησε η λειτουργία του PET/CT του Νοσοκομείου μας  με προφανή τα οφέλη για τους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας.
Στη συνέχεια θα βρείτε πληροφορίες για την εξέταση και οδηγίες για την πραγματοποίησή της.
Τι είναι η εξέταση PET/CT;
Η Ποζιτρονιακή Τομογραφία (PET, Positron Emission Tomography) είναι μία σύγχρονη, απεικονιστική, διαγνωστική μέθοδος. Η PET με την ενσωμάτωση της CT (Ηλεκτρονικής Αξονικής Τομογραφίας) μας παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των μελετώμενων ιστών και οργάνων, με παράλληλη απεικόνιση ανατομικών λεπτομερειών των οργάνων.
Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο PET ραδιοφάρμακο είναι η επισημασμένη με 18F, φθόριο-2-δεοξυγλυκόζη (ραδιενεργή γλυκόζη, 18F-FDG). Η 18F-FDG χορηγείται ενδοφλεβίως και ακολουθεί το μεταβολισμό της γλυκόζης. Η πρόσληψή της αντιστοιχεί στη γλυκολυτική δραστηριότητα, η οποία στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα είναι αυξημένη, επιτρέποντας την απεικόνισή τους.

Πληροφορίες για την εξέταση

 • Η εξέταση πραγματοποιείται στο Εργαστήριο PET/CT του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο υπόγειο του Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο». Τηλέφωνο για PET-CT ραντεβού 2310898669, Ώρες λειτουργίας γραμματείας για ραντεβού : 8:00πμ - 02:00 μμ
 • Για να κλείσετε ραντεβού θα πρέπει να προσκομίσετε ενημερωτικό σημείωμα συμπληρωμένο από τον θεράποντα ιατρό.
 • Από τη γραμματεία του εργαστηρίου, θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε, το ενημερωτικό σημείωμα και την ηλεκτρονική συνταγή .
 • Αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία καταγραφής και χρέωσης της εξέτασης, θα συμπληρώσετε ειδικό έντυπο με ένα σύντομο ιστορικό σας και θα εξεταστείτε από ιατρό του τμήματος.
 • Στον ιατρό του τμήματος θα προσκομίσετε το έντυπο που συμπληρώσατε με το ιστορικό σας, τη γνωμάτευση - ιστορικό όπως συμπληρώθηκε από τον ιατρό που σας παρακολουθεί και τις πρόσφατες εξετάσεις (ιστολογικές, films, πορίσματα) όπως σας ζητήθηκαν κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού.
 • Προετοιμασία ασθενούς πριν την εξέταση και ειδικές προφυλάξεις.
 • Επίσης από τον Πυρηνικό Ιατρό θα ενημερωθείτε αναλυτικά για την εξέταση.
 • Κατόπιν θα οδηγηθείτε στο δωμάτιο χορήγησης όπου το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος θα σας τοποθετήσει περιφερική φλεβική γραμμή.
 • Ο πυρηνικός ιατρός θα σας χορηγήσει το ραδιοφάρμακο.
 • Θα σας ζητηθεί να χαλαρώσετε για 60 λεπτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναμονής, μέχρι να ξεκινήσει η εξέταση. Κατά το χρονικό διάστημα αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα που υπάρχει στον χώρο αναμονής.
 • Αμέσως μετά θα αρχίσει η εξέταση. Θα πρέπει να βρίσκεστε σε απόλυτη ηρεμία και να παραμείνετε ακίνητος/η για περίπου 30 λεπτά.
 • Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα ενημερωθείτε για το πότε μπορείτε να πάρετε τα αποτελέσματα.

Φωτογραφίες Θεαγενείου

Copyright 2012 - Theageneio General Hospital of Thessaloniki - Designed and Developed by PbP